YURTDIŞI OFİS DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Teknik Müşavirlik Şirketlerinin ve İşbirliği kuruluşlarının yurtdışı pazarlarda tutunabilmeleri maksadıyla desteklenmesi.
Destek Tutarı Kira: Kira ile buna ilişkin vergi/resim/harç giderleri % 50 oranında yıllık en fazla 40 bin dolar desteklenir.
İstihdam:
- T.C. vatandaşı ( ve 4 senelik lisans mezunu) bir yöneticinin brüt maaşı % 50 oranında yıllık en fazla 60 bin dolar,
- T.C. vatandaşı bir büro elemanının brüt maaşı % 50 oranında yıllık en fazla 36 bin dolar desteklenir.
Danışmanlık: Yurtdışı ofisler için danışmanlık giderleri ile satın alınan yazılım ürünlerinin lisanslarına ilişkin harcamalar % 50 oranında yıllık en fazla 30 bin dolar desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri ve işbirliği kuruluşları Desteklenebilecek Ofis Sayısı ve Süresi En fazla 7 (yedi) ofis 3 (üç) yıl süreyle yararlandırılır. 3 (üç) yıllık süre, ilk kira destek ödemesine esas teşkil eden ödeme belgesi tarihinden itibaren başlar.
Başvuru: Şirketlerin yurtdışı ofisinin bulunduğu ülkedeki Ticaret Müşavirlikleri/Ateşelikleri
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- REKLAM TANITIM VE PAZARLAMA DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Sektörün ve Teknik Müşavirlik Şirketlerinin tanıtımına katkıda bulunmak.
Destek Tutarı
Reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderler % 50 oranında yıllık en fazla 100 bin dolar desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri ve Sektörel Kuruluşlar.
Desteklenebilecek Faaliyetler: Yurtdışında gerçekleştirilen görsel ve yazılı tanıtım faaliyetleri, reklamlar, internet sayfasına ilişkin tasarım, yazılım ve çeviriler, reklam panoları, yabancı dilde hazırlanmış şirket katalogları, broşürler ve tanıtım malzemeleri v.b.
Destek Süresi: En fazla 3 (üç) yıl süresince yararlandırılır.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- PAZAR ARAŞTIRMASI DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Teknik Müşavirlik Şirketlerinin yurtdışı pazar açılımlarını desteklemek.
Destek Tutarı
Yurtdışı Pazar araştırması gezilerine ilişkin giderler % 70 oranında ve yurtdışı pazar araştırması gezisi başına en fazla 5.000 dolar desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri.
Desteklenebilecek Faaliyetler:
Ulaşım: Uluslararası ve şehirler arası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıf uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücretleri ile günlük 50 doları, gezi başına da 500 doları aşmamak kaydıyla araç kiralama gideri.
Konaklama: Araştırma yapılan süre içerisinde, şirket başına günlük 150 doları geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) gideri
Desteklenebilecek Pazar Araştırması Sayısı ve Ülke Sayısı: Her takvim yılı içerisinde en fazla 5 (beş) adet yurtdışı pazar araştırması gezisi desteklenir. Bir pazar araştırması gezisi coğrafi konumu birbirine yakın olmak kaydıyla en fazla 3 (üç) ülkede yapılabilir.
Destek Süresi: Pazar araştırması gezisi için ayrılan süre en az 2 (iki), yol hariç en fazla 10 (on) gün olabilir. Burada bahsi geçen en az 2 (iki) günlük süre en az 2 (iki) gün araştırma yapılması zorunluluğunu ifade eder.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- FUAR DESTEĞİ (FUAR ORGANİZASYONU)
Desteğin Amacı: Sektörel Fuar Organizasyonları düzenlenmesinin desteklenmesi
Destek Tutarı
Fuar Organizatörü tarafından gerçekleştirilecek;
- Tanıtım filmi, broşür, kitapçık, elektronik ortamda tanıtım, reklam panoları veya afiş biçimindeki tanıtım etkinlikleri ile yurtdışı yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarında yayınlanacak reklamlara ilişkin harcamalar % 70 oranında, fuar organizasyonu başına en fazla 75 bin dolar,
- Fuar organizatörünün gerçekleştireceği salon kirası, teknik altyapı kurulmasına ilişkin harcamalar, kokteyl ve/veya yemekli toplantılara ilişkin giderler % 70 oranında, her bir organizasyon için en fazla 100 bin dolar ,
- Organizasyonlara panelist, konuşmacı vb. davet edilecek en fazla 5 (beş) katılımcının yol ve konaklama giderlerinin tamamı organizasyon başına en fazla 20 bin dolar
Yararlananlar: Sektörel Kuruluşlar ve Fuarcılık Şirketleri.
Desteklenebilecek Fuarlar: İnşaat ve inşaat teknolojisi, lojistik, gayrimenkul konusunda yurtdışında düzenlenen fuarlar.
Destek Şartı: Milli katılım organizasyonlarında, en az 5 (beş) yerli katılımcının (firma) iştirak etmiş olması şartı aranır.
Destek Başvurusu: Fuar açılış tarihinden en az 3 (üç) ay önce Bakanlığa başvurulması gerekir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- FUAR DESTEĞİ (FUAR KATILIMI)
Desteğin Amacı: Sektörün Uluslararası Fuarlara katışımının teşviki.
Destek Tutarı Metrekare üzerinden ödenen boş stand kirası, ulaşım (ekonomi sınıf uçak) ile konaklama giderleri % 50 oranında, fuar başına en fazla 15 bin dolar desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri, Müteahhitlik Şirketleri, Sektörel Kuruluşlar.
Desteklenebilecek Fuarlar: İnşaat ve inşaat teknolojisi, lojistik, gayrimenkul konusunda yurtdışında düzenlenen fuarlar.
Destek Başvurusu: Fuardan en az 1 (bir) ay önce Bakanlığa destek başvurusu yapılması ve ön onay alınması gerekmektedir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- SEMİNER VE KONFERANS DESTEĞİ (ORGANİZASYON)
Desteğin Amacı: Sektöre yönelik Seminer ve Konferanslar düzenlenmesinin desteklenmesi.
Destek Tutarı
Bakanlık tarafından görevlendirilen işbirliği kuruluşu tarafından gerçekleştirilecek;
- Tanıtım filmi, broşür, kitapçık, elektronik ortamda tanıtım, reklam panoları veya afiş biçimindeki tanıtım etkinlikleri ile yurtdışı yazılı ve görsel kitle iletişim araçlarında yayınlanacak reklam vb. tanıtım faaliyetlerine ilişkin harcamalar % 70 oranında, organizasyon başına en fazla 70 bin dolar,
Destek Tutarı
- Seminer, konferans faaliyetlerinin gerçekleştirileceği salon kirası, teknik altyapı kurulmasına ilişkin harcamalar, kokteyl ve/veya yemekli toplantılarına ilişkin giderler % 70 oranında, her bir organizasyon için en fazla 100 bin dolar
- Söz konusu organizasyonlara panelist, konuşmacı vb. davet edilecek en fazla 5 (beş) katılımcının yol ve konaklama giderlerinin tamamı organizasyon başına en fazla 20 bin dolar
Yararlananlar: Sektörel Kuruluşlar.
Desteklenebilecek Fuarlar: Seminer veya Konferansın içeriği ile ilgili olarak Bakanlık’tan ön onay alınması gerekmektedir.
Destek Şartı: Yurt dışı seminer/konferanslar için en az 10 (on) yerli katılımcı, yurt içi seminer / konferanslar için ise en az 5 (beş) yabancı konuşmacı, yurtdışı müteahhitlik ve teknik müşavirlik sektörlerine yönelik olarak belirlenen hedef ülkelerin üst düzey kamu görevlisi ve/veya faaliyet konusuna göre akademisyen vb. ile 30 (otuz) yerli katılımcının iştirak etmiş olması şartı aranır.
Destek Başvurusu: Faaliyetin başlama tarihinden en az 3 (üç) ay önce Bakanlığa başvurulması gerekir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- SEMİNER VE KONFERANS DESTEĞİ (KATILIM)
Desteğin Amacı: Sektörün Uluslararası Seminer ve Konferanslara katılımın teşviki.
Destek Tutarı En fazla 2 (iki) şirket çalışanının, yol, konaklama ve katılım bedelleri % 50 oranında, organizasyon başına en fazla 5 bin dolar desteklenir. Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Hizmetleri, Müteahhitlik Şirketleri, Sektörel Kuruluşlar
Katılım için Desteklenebilecek Seminer ve Konferanslar: Yurtdışında teknik müşavirlik, inşaat ve inşaat teknolojisi, lojistik, gayrimenkul ve finansman konularında düzenlenen seminer, konferanslar.
Destek Başvurusu: Fuar tarihinden en az 3 (üç) ay önce Bakanlığa başvurulması gerekir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü,
- MÜTEAHHİTLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HEYET DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Sektörün dış pazarları tanımasını ve dış pazarlara açılmasını sağlamak.
Destek Tutarı Katılımcıların ulaşım ve konaklama giderleri ile programın reklam, pazarlama, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon giderleri % 50 oranında program başına 150 bin dolar kadar desteklenir.
Bakanlık tarafından hedef ülkelere yönelik organize edilen müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyeti programı için destek oranı % 90 olarak uygulanır.
Destek Tutarı
- Ulaşım:
- Şirket başına, en fazla 2 (iki) kişinin uluslararası ve/veya şehirlerarası ulaşımda kullanacağı ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi, otobüs bileti ve araç kiralama giderleri
- İşbirliği Kuruluşunun en fazla 2 (iki) çalışanının heyet organizasyonu ile ilgili koordinasyonu sağlamak üzere gerçekleştirileceği ön heyet ve/veya heyet programı kapsamında uluslararası ve/veya şehirlerarası ulaşımda kullanacağı ulaşım, konaklama ve araç kiralama giderleri.
- Konaklama: Şirket veya İşbirliği Kuruluşu başına, günlük 150 doları geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) giderleri.
- Tanıtım ve organizasyon giderleri:
- Tercümanlık giderleri,
- Toplantı ve ikili görüşmelerin yapıldığı yerlerin kiralama giderleri,
- Görsel ve yazılı tanıtım ve reklam giderleri,
- Halkla ilişkiler hizmeti giderleri,
- Katalog, broşür ve tanıtım malzemeleri giderleri.
Yararlananlar: Sektörel Kuruluşların organizasyonunda; Sektörel Kuruluşlar, Teknik Müşavirlik Hizmetleri, Müteahhitlik Şirketleri.
Desteklenebilecek Seminer ve Konferanslar: Heyet öncesinde Bakanlık’tan ön onay alınması gerekmektedir.
Destek Şartı: Bakanlıkça organize edilen müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyetleri hariç olmak üzere, en az 4 (dört) firmanın katılım sağladığı bir müteahhitlik ve teknik müşavirlik heyeti programı desteklenebilir.
Destek Başvurusu: Heyet programı için program başlangıç tarihinden en az 1 (bir) ay önce Bakanlığa başvuruda bulunulması gerekir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- YABANCI KAMU GÖREVLİLERİ EĞİTİM DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Bakanlıkça yurtdışından davet edilen kamu görevlilerinin işbirliği kuruluşlarınca düzenlenen eğitimlere katılmaları amaçlanmıştır.
Destek Tutarı Yabancı katılımcıların uçak biletleri, konaklama ve eğitim giderleri %100 oranında ve organizasyon başına 75 bin TL tutarında karşılanır.
İ- YURTDIŞI EĞİTİM DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Teknik Müşavirlik Şirketlerinin teknik kapasitelerinin ve becerilerinin artırılması amacıyla, yurtdışı teknik eğitim kurslarına katılımlarının desteklenmesi.
Destek Tutarı
Yurtdışı teknik eğitim kursuna katılan en fazla 2 (iki) teknik personelin;
- Ulaşım: Uluslararası ve şehirlerarası ulaşımda kullanılan ekonomi sınıfı uçak, tren, gemi ve otobüs bileti ücreti giderleri,
- Konaklama: Gidilen ülkede kurs süresi içerisinde, Teknik Müşavirlik Şirketi başına günlük 150 doları geçmemek kaydıyla konaklama (oda+kahvaltı) gideri c) Eğitim: Uluslararası kurs katılım bedeli giderleri
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri.
Destek Şartı: Ön onay verilen uluslararası kurslar Bakanlığın resmi internet sitesinde duyurulur. Duyurusu yapılan uluslararası kurslar için ön onay başvurusu yapılması gerekmemektedir.
Destek Başvurusu: Kurs başlangıç tarihinden en az 1 (bir) ay önce Bakanlığa başvurulması gerekir.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- YAZILIM DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Yurtdışı projeleri kapsamında aldıkları ya da kiraladıkları yazılım ürünlerinin lisanlarına ilişkin harcamalar desteklenir.
Destek Tutarı Lisans bedelleri %50 oranında, her bir yıl için 50 bin dolar desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri.
- MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI DESTEĞİ
Destek Şartı: Yurtdışında üstlenilen projeler için Mesleki sorumluluk sigortası yükümlülükleri desteklenir.
Destek Başvurusu: Poliçe alım giderleri % 50 oranında ve yıllık en fazla 50 bin dolar tutarında karşılanır.
Uygulamacı Kuruluş: Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler, Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü
- ULUSLARARASI MESLEKİ YARIŞMALARA KATILMA DESTEĞİ
Desteğin Amacı: Şirketlerin uluslararası mesleki yarışmalara katılması desteklenir.
Destek Tutarı İki şirket çalışanı için masrafları %50 oranında ve maksimum 10 bin dolar tutarında desteklenir.
Yararlananlar: Teknik Müşavirlik Şirketleri